Helge Engelbrecht

Helge Engelbrecht, 04.12.1952 - autodidakt musiker (piano, guitar), sanger og sangskriver, producer og pladeproducent - født og opvokset i Grindsted som søn af købmandsparret Grethe og Mads Engelbrecht. Student fra Grindsted Gymnasium 1973. Efter i skoletiden at have spillet i diverse orkestre fra 13-14 års alderen (Snow Foxes, Empty, Pineapple, KJ-Kvartetten, Sandi Four og Sandi) og efter et år som professionel musiker efter studentereksamen, blev han optaget på Jelling Lærerseminarium 1974 og samtidig medlem af det landskendte danseorkester Fender Four. Efter ½ år på seminarium bestemte Helge Engelbrecht sig for musikken som levevej og fra 1. januar 1975 startede hans professionelle karriere indenfor musikken. Fra 1. juli 1975 til 1. januar 1985 var han ankermand i orkestret Fenders, med hvem han indspillede og fik udgivet fire lp'er:

Fenders Første LP

Metronome 1976

Én gang til

Sonet 1978

Til Salg

Sonet 1980

Popaganda

Sonet 1982

… samt diverse singler indenfor pop/rock-genren.

Helge Engelbrecht skrev hovedparten af gruppens materiale. Fenders optrådte over hele landet ved koncerter, baller, fester og lignende og medvirkede i denne periode i en lang række radiotransmissioner og også på TV og opnåede bl.a. i 1982 en fjerdeplads i Det Danske Melodi Grand Prix med Helge Engelbrechts sang »Det' Løgn«. I 1986 deltog Fenders med Helge Engelbrechts og Jacob Jonias sang »Vild med eventyr« (i folkemunde »Banke, banke på«) og opnåede en placering som nummer tre. I 1987 var Helge Engelbrecht selv på scenen i Tivolis Koncertsal i København med Fenders og Anne Cathrine Herdorf under navnet Anne Cathrine & Drengene og vandt her med hans og Jacob Jonias sang »En Lille Melodi«, der i maj samme år opnåede en placering som nummer fem ved Det Europæiske Melodi Grand Prix i Bruxelles i Belgien. Helge Engelbrecht har deltaget som sangskriver i alt 10 gange ved Det Danske Melodi Grand Prix. Senest med sangene fra år 2000, 2001, 2002, 2004 og 2006 – først »Lykkefugl« fremført af Trine Gadeberg, dernæst »Som om det var i går« som komponisten og forfatteren selv og med Tommy Rasmussen ved sin side på scenen i Herning sang til en placering som nummer fire. Så var det »Alt mellem himmel og jord« der både var skrevet, sunget og fremført af Helge Engelbrecht og Tommy Rasmussen, som valgte at optræde under navnet Neighbours. Neighbours opnåede en placering som nummer to ved dette års Grand Prix 2002, der blev afholdt i Cirkusbygningen i København.

Sideløbende med pop/rock-musikken virkede Helge Engelbrecht fra midten af halvfjerdserne og virker fortsat flittigt på koncertsteder, i firmaer og foreninger, i forsamlingshuse og på højskoler som sanger og troubadour. I dag altid med hans musikalske nabo i Ansager og »sideman« i studiet og på scenen gennem årene siden 1986, Tommy Rasmussen, med hvem han også i 2002 har formet bandet Neighbours, som har fået topprioritet hos såvel Helge Engelbrecht som Tommy Rasmussen.

Neighbours har siden starten udgivet tre cd-produktioner. Først kom »Rejsedage« i 2002, dernæst fulgte »Den gyldne nøgle« (cd + dvd) i 2004 og i 2005 udgav gruppen cd'en »Det gådefulde folk« Neighbours medvirkede som gruppe første gang ved Dansk Melodi Grand Prix 2004, hvor det blev til en placering som nummer tre med »Solens sang«. Også i 2006 medvirkede gruppen ved Dansk Melodi Grand Prix, her blev det til en placering som nummer fem med sangen »Je Ne Regrette Rien«.

I starten var det bl.a. dialektviserne, der optog Helge Engelbrecht meget. Det bærer hans pladeudgivelser som solist også præg af. Hans første tre soloplader:

Skiwt

Sonet 1980

Kirsten

Sonet 1982

Godtfolk

EMI 1984

… var alle sunget på hans midt-/vestjyske modersmål. Sidenhen fulgte pladerne sunget på rigsdansk:

Små Fisk

Erindringsplade om drengetiden i Grindsted fra 1960-1972 – CD/LP/MC Pineapple 1987

Troen, Håbet, Kærligheden

CD/LP/MC – Pineapple 1988

Blå Blomster

CD/LP/MC – Pineapple 1990

I Levende Live

CD-Live-optagelse med Helge Engelbrecht & Tommy Rasmussen - Pineapple1991

Modersmål & Fædresland

CD - med tekster af Jens Rosendal - Pineapple/Kavan 1996

40 Viser & Sange

2CD - Opsamling af viser og sange fra 1987-1997 - Pineapple/Kavan 1998

Mine Jyske Sange

Helge Engelbrechts samlede jyske viser og sange - 2CD - Pineapple1998

Liv & Gode Dage

Helge Engelbrecht+Band - cd - med tekster af Henning Toft Bro - Pineapple1999

Absolut Ansager Vol. 1

Helge Engelbrecht + Band - cd - Pineapple 2000

Rejsedage

Neighbours - CD - CMC 2002

De Gode & Gamle

72 gode og gamle viser og sange - 2 x 2CD - Pineapple 2002

Den Gyldne Nøgle

Neighbours - CD + DVD - Harlekin 2004

Det Gådefulde Folk

Neighbours - CD - My Way Music 2005

... samt en række singler.

Helge Engelbrecht har som solist medvirket i mange forskellige radioprogrammer og i tv bl.a. i Musikalske Venner, TV i Teltet, Gæstecafeen, Mellem Mennesker, Pulterkammeret ligesom han har haft sine egne programmer bl.a. Noget ved Musikken.

Hans »egne« pladeudgivelser tæller endvidere:

Herluf

Sange & Eventyr af Helge Engelbrecht og Elias Nielsen - Mascot 1980

Nis Puk & det Vidunderlige Bælte

Sange & Eventyr af Helge Engelbrecht & Elias Nielsen - Pineapple 1988

Nis Puk & Den Magiske Sten

Sange & Eventyr af Helge Engelbrecht og Elias Nielsen - Pineapple 1990

Stævnesangen Lad det leve

Stævneholdet med Landsstævnesangen 1990 - Pineapple 1990

Vejrsågo'

Instrumental musik til gymnastik - DGI 1993

Skovnisserne 1 + 2

Sange & Eventyr af Helge Engelbrecht & Elias Nielsen - Kavan 1995

Herudover har Helge Engelbrecht som komponist og tekstforfatter bidraget med sange til en lang række danske solister og grupper såsom Grethe Ingmann, Birthe Kjær, Bjørn & Okay, Kandis, Stig Rossen, Peter Vesth, Jesper Lundgaard, Lene Siel, Tørfisk, Trine Gadeberg m.fl. ligesom han har skrevet teatermusik- og tekst til bl.a. Lennie Lead (Ungdomsmusical, 1982), Klods Hans (Legolands Børneteater, 1991) og Kameler Li' Ørken (Legolands Børneteater, 1997) samt egnsteaterforestillinger til tv af Elias Nielsen bl.a. Hans Peters Jul, Ane Bakkely m.m. – med sidstnævnte Elias Nielsen har Helge Engelbrecht endvidere skrevet sangene og musikken til tv-tegnefilm-serien The Herlufs – 26 afsnit à 15 min. – foreløbig er solgt og vises på tv i bl.a. Spanien, Tyskland, Schweiz, Østrig, Polen, Rusland, Sydafrika og Israel. Desuden har han indspillet og komponeret jingler og kendingsmelodier for bl.a. Danmarks Radio, Radio Syd, TV-Syd m.v.

I 1978 startede Helge Engelbrecht med bl.a. Fenders Studieværkstedet i Vejle , et professionelt lydstudie, som han var medejer af til 1993, hvor det blev videresolgt, forandret og flyttet til Lundgård i Vejen, hvor det er videreført som Lundgaard Studios.

I 1986 startede Helge Engelbrecht med Fenders pladeselskabet Pineapple Records, som han senest i en periode ejede og drev i kompagniskab med ejeren af Lundgaard Studios, Henning Tobiasen. Indenfor rammer af Pineapple har Helge Engelbrecht været producer, producent og aktiv vedr. karrieren for bl.a. Stig Rossen og andre og har siden starten stået bag ca. 100 forskellige pladeudgivelser. I dag koncentrerer Helge Engelbrecht udelukkende sit arbejde omkring sit eget virke som sanger og sangskriver. Med naboen Tommy Rasmussen er Helge Engelbrecht i front i bandet Neighbours, der trods sit engelsk-klingende navn lægger vægten på at skrive, synge og optræde på dansk.

Helge Engelbrecht etablerede i 1999 med sin familie på hjemmeadressen i Ansager i Vestjylland Musik Galleriet der inviterer indenfor til foredrag og fortælling med Helges mor Grethe Engelbrecht, søsteren Tove Engelbrechts jydepottekunst og Helges musik mens Helges kone Rie står for den uundværlige kaffe og kage. Musik Galleriet besøges året rundt af talrige grupper, foreninger, selskaber og enkeltpersoner til arrangementer med titlen »En eftermiddag i Musik Galleriet hos Familien Engelbrecht i Ansager« hvor overskriften er »noget for øje, øre, sjæl og sind«. Senest har også musikken for alvor fundet sin egen indgang til Musik Galleriet i form af bl.a. akustiske koncerter med Neighbours, der har trukket et tusindtalligt publikum til Ansager. Helge Engelbrecht føjer i 2007 endnu en titel til sit virke, nemlig som forfatter til »Så spil da, knejt!« – (Musik Galleriet 2007).

Helge Engelbrecht er som nævnt privat gift med Rie og altså bosiddende i Ansager i dét, der tidligere var svigerforældrenes gamle snedker- og tømrerejendom. Rie og Helge Engelbrecht har sammen fire børn; to drenge, Felix og Buster, og to piger Julie og Sørine. Helge Engelbrecht er desuden faderligt ophav til sønnen Janus, der også har slået sine folder musikalsk omkring sin far.

KOMMENDE ARRANGEMENTER:

12. + 13. + 14. oktober

NEIGHBOURS – I DET AKUSTISKE HJØRNE
Musik Galleriet, Ansager

Hver aften kl. 19.30 • Dørene åbnes kl. 18.30
Billetpris: kr. 350,- • Klik her for køb af billetter

Facebook facebook

Du kan også finde Musik Galleriet på Facebook. Klik på logoet ...